Help, ik heb schilfers op mijn hoofdhuid!

Heb je last van schilfertjes of schilferige plekken op de hoofdhuid? Dan heb je waarschijnlijk last van seborroïsch eczeem. De oplossing is gelukkig eenvoudig. Lees hier wat het is en wat je eraan kunt doen.

Wat is het?

Iedereen kan er last van krijgen: rode verkleuring van de huid en gele, vettige schilfers die vaak ook nog voor irritante jeuk zorgen. Bij sommige mensen zitten de schilfers alleen op de hoofdhuid. Dit noemen we ook wel roos, een lichte variant van seborroïsch eczeem. Heb je een hevigere variant, dan zitten de schilfers ook in en achter je oren en in je gezichtsbeharing, zoals de wenkbrauwen en wimpers. Ook in plooien en op de borst en rug kunnen de schilfers zich huisvesten. Als je erg op je uiterlijk bent, is dit al vervelend genoeg. De jeuk maakt het alleen maar nog vervelender.

Hoe ontstaat het?

In veel gevallen is seborroïsch eczeem erfelijk, maar dit is lang niet altijd zo. Iedereen kan er dus mee te maken krijgen. Grote boosdoener is de talgklier. De talgkliertjes in je huid maken talg aan, wat zorgt voor de soepelheid van de huid. Doordat deze talg een andere samenstelling krijgt, kunnen gisten de overhand krijgen. Stress, kou, droge lucht, hoofddeksels en zeepgebruik maken het vaak erger. Hoewel seborroïsch eczeem niet besmettelijk en in feite onschuldig is, is het vaak wel behoorlijk vervelend.

Wat doe je eraan?

Seborroïsch eczeem is niet met shampoos uit de winkel tegen te gaan. Wel kunnen bepaalde shampoos meer irriteren dan andere. Wissel dus van shampoo als je er last van hebt. Daarnaast kun je beter opletten met het gebruik van zeep. Het lijkt misschien dat je hiermee de boel ‘schoonmaakt’, maar het maakt het probleem eerder groter. Droog je af door niet te ‘schuren’, maar dep de huid lichtjes. Dit helpt met de irritatie. Ter behandeling van seborroïsch eczeem kun je shampoo in het haar en crème voor op de huid gebruiken. Deze speciale middelen bevatten de werkzame stof Ketoconazol en worden verkocht onder de naam Nizoral. Je arts kan deze middelen voorschrijven, maar je kunt ook online een recept en eventueel het middel krijgen. Kijk voor de mogelijkheden eens op een website als http://www.medicijnkopen.com/.